Mikä meille on tärkeää

Toimintamme pohjautuu päiväkotimme arvoihin. Pidämme tärkeänä terveellisten elämäntapojen opettelua; monipuolinen ja ravinnerikas ruoka sekä monimuotoinen liikunta ja ulkoilu. Hyvät käytöstavat; ”kiitos, ole hyvä ja anteeksi” ilmaisujen lisäksi meille on tärkeää oppia hyviä tapoja myös esimerkiksi ruokapöydässä, miten pyydetään kauniisti ja kuinka muutenkin ollaan kohteliaita muita ihmisiä kohtaan. Meillä Lempissä myös opetellaan tunnistamaan ja ymmärtämään omia tunteita ja tunnetiloja. Tärkeintä meille on, että lapsi tietää olevansa riittävä ja juuri hyvä sellaisena kuin hän on.

Ravinto

Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo

Pieni ihminen kasvaa ja kehittyy koko ajan, hän ansaitsee parhaat mahdolliset rakennusaineet. Ravinnolla on suuri merkitys hyvinvointiin ja siksi haluamme tarjota lapsillemme ravinnerikasta ja maukasta ruokaa. Suosimme paljon kasviksia, juureksia, hedelmiä ja vihanneksia. Ruokajuomana on valittavana lehmänmaidon lisäksi kauramaito tai vesi. Painotamme ruuan terveellisyyttä ja maistuvuutta, joten välipaloillakaan ei tarjota sokerisia herkkuja vaan esimerkiksi luonnon jogurttia marjoilla.

Ruokailuhetket ovat tärkeä osa sosiaalista kanssakäymistä ja päiväkodissamme niille varataan riittävästi aikaa. Opetellaan hyviä ruokailutapoja, maistellaan ja totutellaan uusiin makuihin sekä harjoitellaan kiireettömästi syöntiä ruokailuvälineillä.

Iltapäivällä lapsille tarjoillaan kotiinlähtövälipala, jotta perheiden ei tarvitse kiireen kanssa lähteä kotiin, koska lapsella on nälkä.

Ekologisuus

Toisen roska voi olla toisen aarre

Mielestämme on tärkeää opettaa lapsille kierrättämisen perusteita jo pienestä pitäen. Kädentöissä käytämme lähes ainoastaan kierrätysmateriaaleja. Myös päiväkodin sisustus on pääosin koottu kierrätettävistä materiaaleista. Haluamme, että lapset oppivat arvostamaan esineitä ja tavaroita ja niiden kiertokulkua.

Henkilökunnan hyvinvointi

Positiivinen ja avoin ilmapiiri on kaiken lähtökohta

Meille henkilökunnan hyvinvointi on erityisen tärkeää. Kun aikuiset voivat hyvin, kärsivällisyyttä riittää, tiimityö sujuu ja ilmapiiri on lempeä, myös lapset viihtyvät ja kokevat olonsa turvalliseksi. Haluamme pitää henkilökuntamme hyvinvoinnista erityisen hyvää huolta, jotta lapsenne saavat joka päivä olla rauhallisten ja aidosti hyväntuulisten aikuisten ympäröimänä.

Yhteistyö vanhempien kanssa

Vanhemmat ovat lapsen tärkeimmät kasvattajat

Avoin ja luottamuksellinen yhteistyö vanhempien kanssa on hyvin tärkeää lapsen päiväkotiin sopeutumisen kannalta. Vanhemmat ovat lapsensa parhaita asiantuntijoita ja siksi pyrimme hyvin pitkälle tukemaan perheen omia toimintatapoja lapsen kanssa. Aloituskeskusteluiden lisäksi varhaiskasvatuskeskustelut käydään jokaisen lapsen vanhempien kanssa vähintään kerran vuodessa. Toivomme, että vanhemmilla on hakutilanteessa hetki aikaa pysähtyä kuuntelemaan kuinka heidän pienokaisellaan on kuluva päivä kanssamme sujunut.

Erityisherkkyyden huomioiminen

Tule sellaisena kuin olet

Päiväkodissamme on otettu huomioon myös aisti- ja tunneherkät lapset. Mikä parasta, kaikki lapset hyötyvät tästä. Tarkkailemme melutasoa säännöllisesti ja sen nousemisen estämiseksi toimimme pienryhmissä kaiken aikaa, ulkoilua lukuun ottamatta. Päiväkodistamme löytyy myös ihana Hiljainen huone, jonne lapsi voi halutessaan vetäytyä esimerkiksi lukemaan kirjaa. Sisätiloissa lapsilla on mahdollisuus myös käyttää kuulosuojaimia äänien rajaamiseksi, jos he sen kokevat tarpeelliseksi. Päiväkodin rauhallinen ja lempeä sisustus tukee kodinomaisuutta ja rajaa pois turhia näköärsykkeitä. Hienoa on, että kaikki lapset hyötyvät keskittymistä vaativissa tilanteissa siitä, ettei ärsykkeitä ole liikaa.

Päiväkodissamme sallitaan kaikki tunteet. Emme vaadi lapsia aina olemaan ”kilttejä” tai ”reippaita” vaan myös negatiiviset tunteet sallitaan. Tärkeintä on se, miten niihin suhtaudutaan ja miten niitä käsitellään. Vaikeissa tilanteissa aikuinen sanottaa lapsen tunteita, jotta lapsi oppii tunnistamaan olotilojaan sekä myöhemmin ymmärtää myös omaa käytöstään. Lapselle opetetaan myös turvallisia keinoja purkaa tunteitaan. Tärkeintä on, että lapsen tunnetta ei vähätellä tai mitätöidä.

Pyrimme hajustettomuuteen, joka näkyy muun muassa pesuainevalinnoissa ja henkilökunnan sitoutuneisuudessa noudattaa tuoksuttomuutta työaikana. Kemikaaleja yritämme välttää myös, joka näkyy varsinkin lelujen hankinnoissa (suosimme puuleluja etenkin pienillä), sisustusmateriaaleissa (luonnonmateriaalit etusijalla) ja puhdistusaineissa (luonnonmukaisia).

Ennakoimme sekä lapsille että vanhemmille tulevaa. Lapsille annetaan muun muassa aikaa leikkien lopetteluun ja siirtymätilanteisiin. Vanhemmat saavat joka kuukauden lopussa seuraavan tulevan kuukauden ohjelman sähköpostiin. Lasten kanssa käydään joka aamu läpi mitä tämä päivä pitää sisällään. Vanhemmat voivat myös halutessaan käydä kuukausiohjelmaa läpi lastensa kanssa kotona.

Henkilökuntamme on kouluttautunut myös erityisherkkyyteen liittyen. Halutessasi voit ottaa yhteyttä ja kysyä lisää.